hoe maak je een fluffy staart met garen

1. zoek eerst al je nodige material en gereedschap bijeen:

* garen (liefst acrylgaren voor haak-/bruinaald 3-5)

* scherpe schaar met fijne snijvlakken

* honde- of katten-borstel met metalen pinnen

* naald en draad in de kleur waarmee je begint

* haaknaal naar dikte van jou gekozen garen

* grote ring die open kan

2. maak de basis: meet de lengte van de staart + ongeveer 20 cm extra (voor de lus om je staart mee aan je riem te hangen), vouw dit dubbel, knip en doe dit 12 maal. doe dit met de kleur die je onderaan in je staart wil hebben.

3. nu doe je die 12 strengen aan de ring met een knoop die je later makkelijk kunt loshalen. hang die ring aan iets dat steving is en vlecht de garen. als je gedaan heb met vlechten maak je onderaan een knoop die goed stevig vastzit en knip de uiteinden bij zodat die mooi gelijk zijn.

4. nu bostel je die kwast uit tot die mooi zacht en fluffy is. wel geregeld de fluff uit je bosterel halen. die fluff kun je bewaren voor het vullen van knuffel, kussens, ... of om mee te naaldvilten. ~_^

5. nu ga je bepalen waar en hoe je de kleuren van je staart wil hebben. dit kun je doen door een totaal andere kleur garen (merkje) aan te brengen waar de kleur verandering moet komen en waar de de lus komt.

6. nu ga je kwastjes maken: hiervoor neem je een (hard) voorwerp of je hand dat ongeveer 5 tot 10 cm is (die afmeting bepaald een beetje mee voor de dikte van je staart). ik gebruik mijn hand hiervoor.

7. wikkel nu de garen ongeveer (naar gelang de dikte ervan) 10 maal om je hand/voorwerp en knip alle draden door aan de kant waar je begon met wikkelen (is bij mij bij mijn pink).

8. maak nu een knoop in het midden van die klosjes garen. je werkt per 'ronde' met steeds 4 van die klosjes.

9. nu ga je bepalen of je 'rechte' strepen/lijnen wil (foto 1) of wil werken met een 'fade' (foto 2).

10. voor rechte strepen/lijnen maak je klosjes volledig van de kleur die je wil voor die streep/lijn.

11. voor dit voorbeeld wil ik een staart maken met een 'fade' tussen ierdere kleur. hiervoor maak je minstens 3 setjes van 4 klosjes volgens de volgende kleurschema:

- 10 strengen van kleur 1

- 8 strengen van kleur 1 + 2 strengen van kleur 2

- 6 strengen van kleur 1 + 4 strengen van kleur 2

- 4 strengen van kleur 1 + 6 strengen van kleur 2

- 2 strengen van kleur 1 + 8 strengen van kleur 2

- 10 strengen van kleur 2

12. nu je weet hoe ongeveer je staart er gaat uitzien, kun je beginnen met de kwastje te maken, te borstelen en deze in te naaien. bostel je kwastjes lekker fluffy en zacht en begint met de 'korste' deel van het kwastje. doe alvast je garen dubbel door je naald en maak een dikke knoop aan het uiteinde.

13. steek je naald door de knoop van je vlecht. neem het uitgeborstelde kwasje (nu fluffs genoemd) en vouw deze dubbel zodat de knoop te zien komt. steek je naald dwars door die knoop.en naai de fluff tegen de knoop van de vlecht aan. dit doe je 4 maal per ronde (dus 4 klosjes/fluffs per ronde). na iedere ronde (of 2) even alles netjes doorborstelen zodat je weer makkelijk bij de vlecht kunt om te naaien.

14. ga hier mee door tot je ongeveer 2 cm voor je merkje bent. als je rechte lijnen/strepen wil moet je gewoon doorgaan tot het merkje.

15. als je ongeveer 5cm voor je laatste merkje bent, gaan we de lus maken. hiervoor gaan we haken en de enige steek je je hiervoor nodig hebt zijn 'vasten'. haal de ring uit de vlecht en gebruik die lussen voor het vastzetten van je riemlus. daarna haak je met de kleur van je laatste deel (of die van je riem) om de vlecht heen tot je helemaal rond bent. haak eventueel een 2de ronde erover heen als de kleur van je vlecht te zien komt. de uiteindes van je vlecht borstel je later mee in je staart, dus die hoef je niet te knippen.

16. nu ga je verder met fluffs naaien tot je tegen de lus aanzit. de laaste 4 kwastjes ga je iets anders uitborstelen en bevestigen dan alle vorige. neem van iedere kant 1 streng vast en borstel de rest uit. deze kwastje knoop je met een dubbele knoop aan de basis van de lus.

17. daarna borstel je nog even die 2 strengen (per fluff) uit en nogmaals een borstel over de hele staart en deze is klaar voor gebruik. alle fluff die je over hebt na het borstelen kun je gebruiken voor het vullen van knuffels, kussens, ... of voor naaldvilten ~_^