hoe gaan we te werk voor het maken van een plooirok?

deze tutorial is voor een plooirok op lendeband met rits in de zijnaad. wil je een plooirok als een jurk, vervang dan de lendeband door het topje van je jurk en vergeet dan niet om een langere rits te nemen.

1. je neemt 2 lappen stof die 1 maal de lengte moet worden van je rok + 2cm. voor voor de zoom en naad. de lap stof is best 1m40/1m50 breed .

2 . dan neem je nog een reep stof waar je plak-en-vouwlint tegen strijkt (zonder stoom) die ruim voldoende is voor jou lendeomtetrek + 10 cm extra.

de stukken klaar voor het ineenzetten

3. neem nu 1 korte kant van iedere lap en stik die tegeneen. daar er daar zelfkant is rafelt het niet en moetje dus niet afwerken.

de 2 korte kanten tegeneen
de naad gestikt

4. nu gaan we de rits inzetten. daarvoor leg je de 2 andere korte kanten tegeneen en meet af hoelang de rits is door deze op de juiste plaats op de stof te leggen.

rits op de stof
speld tot waar de rits komt

5. stik het deel onder de speld dicht en vouw aan de bovenkant ervan de stof 1 cm om. speld ze tijdelijk vast.

naad gestikt vanaf de speld
om gespelde naad

6. speld nu de rits op zijn plaats en rijg hem daarna vast. Eenmaal de rits vast op zijn plaats, vaststikken. daarvoor gebruik je best een ritsenvoetje of een halve voet.

rits ingespeld
rits vastgerijgd
speciale voetje
rits vastgestikt

7. verwijder nu de rijggaren en test je rits of die wel mooi sluit.

weg rijggaren
gesloten rits

8. nu gaan we verder werken aan de onderkant van je rok. als je stof rafelt best eerst afwerken met een surfileer-steekof zig-zag-steek. daarna stik je de stof 1cm naar binnen toe.

afgewerkte rand
omgezoomde rand
klaar om verder te verwerken

9. nu is het juiste moment om de versieringen aan je rok te brengen indien nodig.

strepen op de rok met lint

10. tijd om de bovenkant en de plooien te doen. meet de lende af en doe daar 7 cm extra bij voor overslag en naad. steek een speld je op 1 cm van de ene korte kant en op 6 cm van de andere.

lendeband opmaat gespeld

11. speld nu an de binnekant van de grote lap stof (rokdeel) aan de lendeband zo dat de merk-speldjes aan de buitenkant van de rits zitten daarna speld je telkend de stof vast in het midden tussen 2 spelden, beginnend bij de rits.

lendeband aan de rok gespeld

12. vouw nu de stof tussen 2 spelden glad naar 1 kant toe en speld vast. doe dat met alle stukken. daarna vouw je het stukje stof weer de andere kant op en speld weer vast. eventueel nu aan de zijkant van de rok (waar de naden zijn)tussen de rok en lendeband lintjes spelden om de rok later mee op te hangen.

stof 1 kant op gevouwen en gespeld
stof de andere kant op gevouwen en gespeld

13. zie dat alle plooien zo goed als gelijk zijn van breedte. als je tevreden bent, stik je nu alles vast netjes in de gluif van het plak-en-vouwlint.

plooien vastgestikt

14. tijd om de lendeband verder af te werken. vouwde lendeband binnenste-buiten zo dat de je een w-vorm krijg als jehet van opzij bekijkt. dan stik je beide uiteindes op 1cm dicht. knipt daarna de hoekje schuin af en keer de lendeband terug zodat je het plak-en-vuw-lint niet meer ziet en speld vast.

uiteindes gestikt
uiteindes bijgeknipt
lendeband terug gevouwen en vast gespeld

15. stik nu die rand netje op ongeveer 2mm vast en ga door op 2 mm om de rest van de band netjes vast te stikken.

lendeband vastgestikt

16. maak nu een knoopsgat op het lange uiteide van je lendeband en naai een bijpassende knoop op het andere uiteinde op de juiste plaats.

knoopsgat
knoop

17. nu enkel de plooien van je rok vaststomen met je stoomstrijkijzer (of met een gewoon ijzer en vochtige doek) en je rok is klaar.

rok is klaar