hoe maak je een meerminstaart voor een kind (met een nep-monofin)

er zijn 2 manieren voor het maken van een kindermeerminstaart: 1: enkel voor in het water en 2: zodat het kind ook er mee kan lopen, stappen en dansen. laten we eerst die nep-monofin maken, maar als je een echte wil gebruiken kan dat ook best en kun je die stappen overslaan. deze tutorial is ook makkelijk aan te passen voor een staart voor volwassenen.

1. zoek eerst al je nodige material en gereedschap bijeen:
* een stuk PVC-plaat van ongeveer 2 mm dik (kleur maakt niet uit)
* patroonpapier
* restje niet-rafelende stof groot genoeg om je monofin aan 2 kanten mee te bedekken.
* contactlijm zoals BisonKit
* alcoholstift
* bescherming voor je tafel
* sterke schaar
* oude maar scherpe schaar
* oude penselen en spatels
* rekstof waaruit je de staart wil maken
* voor staart 2: ook een bijpassende plastiek rits
* veter (langer dan de taille-omtrek)
* knijp-/schuifkraal (zoals bij sweaters)
* eventueel lint en andere stof voor de versieringen
* bijpassende garen

2. teken het patroon (de helft) voor je monofin op patroon papier en knip uit. trek dan het patroon nog eens over maar teken eerst 1 cm naadwaarde aan de buitenzijde ervan en knip uit, dit wordt het patroon voor de vin.

3. leg het patroon zonder naadwaarde op de PVC-plaat (met de bescherming er nog op aan beide kanten). teken rond het patroon op de plaat met een alchoholstift de omtrek van je halve monofin. flip het patroon en teken de 2de helft.

4. knip de vorm uit met een sterk schaar en trek daarna de beschermfolie van beide kanten af.

5. nu gaan we werken met de contactlijm, dus bescherming op tafel. ik gebruik hiervoor 3 siliconen bakvellen die je makkelijk kunt schoonmaken en hergebruiken. nu bedek je 1 kant van de plaat volledig met die contactlijm, goed uitsmeren met een platte spatel. voor de lijm helemaal droog is, leg je de niet-rafel stof erover, zodat die de hele monofin bedekt en nog wat langs de randen extra heeft. de stof heel goed aan duwen met je vingers en mooi glad strijken.

6. nu knip (met een slechte, scherpe schaar) je de rand op ongeveer 2 cm van de plaat af en geef knipjes rondom op ongeveer 2 cm zodat je het makkelijk kunt omvouwen om vast te kleven. daarvoor breng je de lijm aan op de rand van de PVC en op de rand van de stof dat uitsteekt.


7. nu de andere zijde van de monofin bekleven. dus ook hier de lijm goed uitspreiden met een spatel en extra lijm op de randen doen. ook hier een lap van die stof erover leggen en goed gladstrijken en aanduwen. daarna de rand netjes knippen zodar je een mooie vorm krijgt. en je 'monofin' is klaar.

8. laten we eerst een staart maken voor enkel in het water. daarvoor koos ik om deze staart te maken zoals die van Ariel, dus groen met als extra groene organza. daarvoor heb ik een patroon (met 1 cm naadwaarde rondom) getekent met de maten van een kind van 5 jaar in dit geval. neem ook het patroon van de monofin (vin) met naadwaarde erbij.

9. knip nu het patroon voor het rokgedeelte uit op dubbel gevouwen stof. vouw voor de voorkant eerst een kleine rand schuin om.

10. knip eveneens het patroon voor de vin 2 maal uit de stof en organza. mijn organza was niet breed genoeg om dit in 2 delen te knippen, daarom zijn het er 4 geworden. knip ook een strook organza als je een taille-vin wil maken zoals bij Ariel.

11. laten we nu eerst even de randen van de organza afwerken zodat die niet gaan rafelen. dek daarvoor je tafel weer af en neem er een wierrookplakje, stokjes wierrook (die je anders toch niet gebruikt) en een aansteker erbij. steek een stokje aan en blaas de vlam uit. ga nu met de rand van de stof langs de gloed van het stokje op ongeveer 1mm afstand, net genoeg om de stofrand samen te smelten. doet dit met alle randen van de organza-stukken. doe dit wel of buiten of met een open raam, daar dit enorm gaat stinken.

12. nu gaan we aan het naaimachine zitten. als je naaimachine een rechte stretch-steek heeft gebruik je die, anders gebruik je een lange, maar smalle zig-zag-steek. rijg eveneens de juiste kleur garen door je machine.

13. speld nu de 2 halve vinnen, met de goede kant naar elkaar toe, aan elkaar maar laat de bovenkant open. doe dit eveneens met de organza-vinnen. stik daarna de randen op 1 cm van de buitenkant.

14. knip nu op ongeveer 2 cm van elkaar kleine knipjes in de buitenrand tot de garen (niet bij de organza-vinnen). keer de stof om zodat de goede kant naar buiten komt en steek de monofin (die je eerder gemaakt heb of een echte) erin.

15. speld nu de organza-vinnen over de andere vin zodat die netjes zit en naai, met de hand, de bovenrand vast aan beide kanten. als je net zoals bij mij 4 delen organza hebt, naai je ook aan de onderkant de delen, met de hand, tegeneen.

16. nu gaan we het rok-gedeelte van de staart ineenzetten en verder afwerken. speld daarvoor de 2 lange zijden aan elkaar met de goede kant van de stof tegeneen. stik daarna de randen op 1 cm van de buitenkant.

17. vouw nu de bovenkant (taille) ongeveer 2 cm om naar binnen toe en speld vast. handig is om ook meteen 2 lusjes aan de zijnaad vast te spelden, daar mee kun je later de staart netjes aan een hangertje hangen. stik daarna deze rand, maar laat ongeveer 2 cm open op midden-achter.

18. daar ik bij deze staart graag een taille-vin wil, gaan we die eraan zetten. daarvoor nemen we die extra strook organza, intussen ook netjes bewerkjt met het wierrookstokje en vouwen het dubbel in de lengte, speld het vast en stik op 1 cm van de rand.

19. vouw deze stof dan dubbel in de breedte, je krijgt dan een ronde, speld en stik die rand op 1 cm.

20. speld deze rand aan de binnenkant van de bovenkant van het rok-gedeelte. zorg wel dat de stof goed verdeeld is over de rand. daarna stik je deze taille-vin vast terwijl je de stof van het rok-gedeelte uitrekt, zo gaat de organza een beetje fronsen en rekt die wat mee bij het aandoen van de staart. laat ook hiet bij midden-achter een 2-tal cm open.

21. neem nu een draad en naald en haal midden-voor de organza bijeen en naai het vast een de juiste kant van het rokgedeelte, onder de naad van de bovenrand.

22. neem nu een speciale naald of veiligheidspeld, de veter en die speciale kraal. rijg met behulp van die naald of veiligheidspeld de veter door de tunnel aan de bovenkant van het rok-gedeelte. haal dan de 2 uiteindes van de veter door de gaten van de kraal, terwijl je op het knopje duwt. maak nu een 8-knoop op beide uiteindes van de veter.

23. nu de bovenkant van de staart klaar is, gaan we aan de onderkant verder werken. vouw de rand van beide punten 1 cm naar binnen toe en speld vast.

24. speld deze punten nu op hun plek op de vin (zonder de monofin mee vast te spelden). doen dit meteen aan beide kanten. daarna naai je die rand, met de hand vast. nu kun je die rand ook nog versieren met een randje lovertjes of een lintje.

25. om de staart makkelijk te kunnen aandoen, naai nu de rand van de vin aan de binnenkant vast aan de zijnaad van het rok-gedeelte en je staart is klaar.

26. nu gaan we werken aan een staart die ook op het droge kan gebruikt worden. daarvoor heb ik een patroon (met 1 cm naadwaarde rondom) getekent met de maten van een kind van 5 jaar in dit geval. neem ook het patroon van de monofin (vin) met naadwaarde erbij.

27. knip nu het patroon voor het rokgedeelte uit op dubbel gevouwen stof. vouw voor de voorkant eerst een kleine rand schuin om. daar er bij deze staart een split achterin komt terhoogt van de enkel, wordt het ruggdeelte in 2 delen geknipt.

28. knip eveneens het patroon voor de vin 2 maal uit de stof.

29. nu gaan we aan het naaimachine zitten. als je naaimachine een rechte stretch-steek heeft gebruik je die, anders gebruik je een lange, maar smalle zig-zag-steek. rijg eveneens de juiste kleur garen door je machine.

30. speld nu de 2 halve vinnen, met de goede kant naar elkaar toe, aan elkaar maar laat de bovenkant open. stik daarna de randen op 1 cm van de buitenkant.

31. knip nu op ongeveer 2 cm van elkaar kleine knipjes in de buitenrand tot de garen. keer de stof om zodat de goede kant naar buiten komt en steek de monofin (die je eerder gemaakt heb of een echte) erin.

32. nu gaan we het rok-gedeelte van de staart ineenzetten en verder afwerken. speld daarvoor de 2 korte zijden (terhoogte van de enkel) 1 cm om naar binnen toe en stik vast.

33. leg nu beide lange delen opeen met de goede kanten naar elkaar toe en leg de rits op de plek waar hij later moet komen. speld de kant waar de rits niet komt volledig tegeneen en de andere kant tot net iets voorbij de rits. stik daarna deze naden op 1cm van de rand waar de spelden zitten.

34. nu gaan we de rits inzetten. daarvoor gebruiken we een speciaal ritsenvoetje en zetten de naald helemaal naar rechts. vouw de stof eerst naar binnen toe waar de rits gaat komen en speld vast. speld daarna de rits op zijn plek, met open kand naar onderen. rijg dan de rits vast met een afstekende kleur garen en 'grote' rijgsteken. daarna kun je de rits veilig onder de naaimachine vaststikken en de rijgdraad er terug uithalen.

35. vouw nu de bovenkant (taille) ongeveer 2 cm om naar binnen toe en speld vast. handig is om ook meteen 2 lusjes aan de zijnaad vast te spelden, daar mee kun je later de staart netjes aan een hangertje hangen. stik daarna deze rand, maar laat ongeveer 2cm open op midden-achter.

36. neem nu een speciale naald of veiligheidspeld, de veter en die speciale kraal. rijg met behulp van die naald of veiligheidspeld de veter door de tunnel aan de bovenkant van het rok-gedeelte. haal dan de 2 uiteindes van de veter door de gaten van de kraal, terwijl je op het knopje duwt. maak nu een 8-knoop op beide uiteindes van de veter.

37. nu de bovenkant van de staart klaar is, gaan we aan de onderkant verder werken. vouw de rand van beide punten 1 cm naar binnen toe en speld vast.

38. speld deze punten nu op hun plek op de vin (zonder de monofin mee vast te spelden). doen dit meteen aan beide kanten. daarna naai je die rand, met de hand vast. nu kun je die rand ook nog versieren met een randje lovertjes of een lintje.

39. om de staart makkelijk te kunnen aandoen, naai nu de rand van de vin aan de binnenkant vast aan de zijnaad van het rok-gedeelte eveneens aad de ranbd van de split aan de onderkant en je staart is klaar.