hoe gaan we te werk voor het maken van een klokrok (cirkelrok) to 60 cm?

1. je neemt een lap stof die 2 maal de lengte moet worden van je rok + 20cm. voor een rok van maximum 60 cm lang kom je net toe met een lap stof van 1m50 breed op 1m50 lang. Kortere rokken zijn makkelijker uit die zelfde maat lap te knippen.

2 .stof in 4 vouwen zodat je een vierkant krijgt met gelijk zijden als bovenste laag.

stof dubbel gevouwen
stof in 4 gevouwen

3. je meetlint vastspelden aan de hoek waar alle vouwen samen komen.

de bewuste hoek
lintmeter vastgespeld

4. dan meet je de totale lengte van die hoek tot aan de rand van die bovenste laag tot aan de volgende hoek. blijf gewoon tijdens het meten de rand van de stof volgen.

5. steek er 1 speld waar je net gemeten hebt.

speld op de totaallengte van de stof

6. met je lintmeter als passer meet je nu steeds diezelfde, net afgemete, lengte af tot aan de andere hoek. zo krijg je een kwart cirkel van spelden.

kwart cirkel van spelden

7. nu meet je van die cirkel, naar de speld toe waar je lintmeter vastzit, de lengte die je rok moet worden + 2 cm. ook daar steek je weer een speld.

roklengte afmeten

8. nu meet je, weer met je lintmeter vast aan het middelpunt, tot aan dat eenzame speldje.

lende afspelden

9. opnieuw maak je nu een kwart cirkel van spelden tot aan de andere rand. Dit word je taille.

afspelden van de lende
2de kwart cirkel van spelden
close-up van de hoek

10. meet voor de zekerheid nu eerst even de omtrek van je taille en deel dat getal door 4. meet ook de korte lijn van spelden en vergelijk die 2. de lijn van spelden moet iets langer zijn dan 1/4 van jou taille.

11. nu knip je langs de buitenkant van de lange lijn spelden.

het uitknippen
een kwart cirkel

12. daarna knip je de taille lijn aan de puntkant van de lijn spelden.

het uitknippen
de basisrok

13.geef nu knipje van maximum 0,50cm van de vouwen van de stof aan de taille-kant . zo kun je later zien waar de zij-, voor- en achternaad zal komen van het topje of lendeband.

knipjes geven op de vouwen

14. nu heb je een grote cirkel met een cirkel-gat erin, een soort stoffen donut.

stoffen donut

15. als je een topje wil aanzetten die een punt voor in de taille heeft, moet je de taille een beetje aanpassen.

16. vouw de stof terug dubbel met behulp van die knipjes. die vouwen vormen de voor- en achterkant van jou rok.

rok weer dubbel gevouwen

17. bij de knip, die je nu in het midden ziet, steek je tijdelijk een speldje. Dan meet je op je patroon van je topje hoe ver die punt vanaf de taille is. die afstand meet je nu af aan 1 vouw en steek daar weer een speldje op en vouw, dat wordt de voorkant van je rok. Maak nu een mooie, ronde lijn van spelden tussen die 2 die eral inzitten.

punt gespeld

18. nu knip je weer de stof aan de kant van de spelden waar je al eerder geknipt had. eventueel opnieuw de nodige knipjes maken.

punt geknipt

19. nu gaan we verder met het verwerken van je rok.eerst doen we de zoom. daarvoor heb je een rolzoomvoetje voor jou naaimachine nodig. zoom daarmee (en op een vrij breedde zig-zag-steek) de hele zoomrand om.

een rolzoom

20. je kunt nu eventueel een kantje of boordje (of andere versieringen) op je rok naaien.

kantje aan de zoom

21. nu gaan we de bovenkant afwerken. daar zijn verschillende manieren voor: (A.) lendeband, (B.) lende-elastiek (is vrij breed is met een fronsje onderaan, speciaal voor een lendeband te vormen) of (C.) een topje.

22 ook als je een rits er in wil/moet verwerken, is het nu het moment om aan het achterste knipje de lengte van je rits er in te knippen (gewoon knipje langer maken tot de lengte van je rits).

23. bij rafelstofjes nu de taile-rand en eventueel waar de rits gaat komen, surfileren (of zig-zaggen) zodat alles mooi is afgewerkt.

24. voor de afwerking A en het inzetten van de rits kun je zien in de tutorial voor een plooirok. je kunt dan de bovenkant of plooien of fronsen.

25. afwerking B: deze is te zien in de tutorial van de petticoat.

26. afwerking C: maak je topje (zonder de rits er al in), zet het topje (evetueel met plooien of frons) aan de rok. zet de rits erin en werk verder af.

27. nu is je rok/jurk klaar.